Importanța somnului este vitală, iar diferența dintre un somn bun și unul necalitativ nu ar trebui trecută cu vederea. Pentru a ne odihni pe timpul nopții trebuie să ținem cont de mai multe aspecte. Ziua este esențial să facem sport și să nu mâncăm cu câteva ore înainte de culcare.

Seara trebuie să avem o rutină a somnului, să nu mai folosim dispozitive a căror ecrane emit lumină albastră și să aerisim camera înainte de culcare. Pe timpul iernii sau în zilele caniculare, avem tendința de a aerisi mai rar sau insuficient, pentru a nu pierde temperatura dată de sistemul de încălzire sau aerul condiționat. Mulți oameni se trezesc în timpul nopții cu un disconfort din cauza scăderii nivelului de oxigen din cameră. Într-un dormitor cu suprafața de minimum 12mp în care dorm doi adulți, după opt ore de somn, oxigenul consumat va fi înlocuit cu dioxid de carbon. Astfel, cantitatea de oxigen rămasă este mai mică decât cea normală. Primul lucru pe care trebuie să-l facem dimineața este să aerisim camera.

În mod ideal, ar trebui menținut același nivel de oxigen și pe timpul nopții, deoarece cu cât organismul primește mai mult oxigen în timpul somnului, cu atât somnul va fi mai adânc și mai odihnitor. Cea mai facilă soluție pe timpul verii este dormitul cu geamul deschis, însă nu și în perioadele caniculare. Temperatura optimă pentru dormit este de 18-19°C, dar în multe nopți de vară temperaturile nu scad sub 20°C. O cameră în care petrecem majoritatea timpului trebuie aerisită de cel puțin trei ori pe zi și mai ales seara, când dormitorul trebuie pregătit pentru următoarele opt ore de somn. E important să aerisim înainte de culcare atât pentru admiterea necesarului de oxigen, cât și pentru a regla umiditatea, mai ales pe timpul iernii, când aerul e mai uscat.

Saturația normală de oxigen din sânge la adulți este de peste 95%. Totuși, în timpul somnului este normal ca saturația să scadă ușor. Adulții au nevoie de 7-9 ore de somn continuu pe noapte pentru a se realiza mai multe cicluri de somn de aproximativ 90 de minute. Cele două tipuri de somn sunt REM (rapid eye movement), adică mișcări rapide ale ochilor și non-REM. Un ciclu de somn cuprinde patru etape, primele trei fac parte din non-REM, iar a patra din REM. Prima etapă precede starea de adormire, în a doua încetinesc funcțiile corpului și respirația devine regulată. În a treia etapă, respirația încetinește și mai mult, având loc starea de somn profund, iar în ultima etapă (REM) activitatea creierului se intensifică și apar visele.

Oamenii trec prin perioade în care chiar și după 8 ore se trezesc tot obosiți, din diverse motive. Lipsa odihnei din timpul nopții este vizibilă fizic (cearcăne, față umflată), dar și prin schimbări comportamentale.

Efectele unui somn neodihnitor pe termen scurt:
⦁ somnolență pe parcursul zilei
⦁ dureri de cap
⦁ lipsă de concentrare
⦁ probleme de memorie
⦁ afecțiuni de vedere
⦁ irascibilitate
⦁ stres

Efectele pe termen lung ale lipsei de odihnă în timpul nopții:
⦁ afecțiuni cardiace
⦁ diabet
⦁ hipertensiune arterială
⦁ stări depresive și de anxietate
⦁ creștere în greutate
⦁ scăderea imunității

O soluție pentru a avea constant necesarul de oxigen în locuință este instalarea unui recuperator de căldură. Cu ajutorul acestuia, ventilația prin deschiderea ferestrelor nu mai este obligatorie. Ventilația mecanică realizată de recuperator scoate aerul viciat din cameră și aduce aer proaspăt din exterior, la aceeași temperatură ca cea din cameră. Astfel, iarna se păstrează căldura dată de sistemul de încălzire și vara se păstrează racoarea produsă de aerul condiționat.

Sursă imagini: freepik.com 

Alege un recuperator de căldură de la Climtec potrivit nevoilor tale: https://climtec.ro/ 

Distribuie această postare:

Commentarii