Ce este mucegaiul

Mucegaiul este o ciupercă microscopică ce se înmulțește prin spori. Este important de reținut că speciile de mucegai care apar pe alimente sau în mediile exterioare nu au aceleași caracteristici precum cele de interior.

Tipurile de mucegai întâlnite frecvent pe suprafețele din locuință sunt:

 • Cladosporium – de culoare verde închis, apare pe materiale textile sau lemnoase.
 • Penicillium – atât de culoare verde, cât și albastru sau verde-albastru; acesta apare fie pe fructe și legume, fie pe pereți, tapet, covoare sau la colțurile subsolurilor.
 • Stachybotrys – de culoare negru-verzuie, acest tip de mucegai apare mai des pe lemn sau pe panouri din gips.
 • Aspergillus – de culoare galben, nu este atât de vizibil precum mucegaiul verde sau negru; preferă colțurile umede, țesăturile de bumbac și mobilierul tapițat, iar consistența sa variază între uscat, granular și gras.

Spațiile interioare nu pot fi în totalitate ferite de mucegai, deoarece sporii nu sunt vizibili ochiului în stadiile incipiente. Aceștia se pot afla peste tot, dar se instalează și se răspândesc doar atunci când li se oferă mediul propice. Mirosul specific al mucegaiului, similar cu cel al pământului umed, poate indica prezența acestuia, în special dacă apare în zone mai puțin vizibile, precum în spatele pieselor de mobilier sau chiar sub parchet.

Cauzele mucegaiului

Principalii factori care favorizează apariția și dezvoltarea mucegaiului în încăperi sunt umezeala, ventilația insuficientă și încălzirea neuniformă. Practic, în toate spațiile în care umiditatea nu este eliminată la exterior, sau în care pereții nu „respiră”, va apărea condensul care duce la formarea mucegaiului.

Umezeala

Atunci când sporii de mucegai intră în contact cu apa, ei se dezvoltă și capătă aspectul caracteristic de pete inestetice și închise la culoare. Încăperile cu niveluri ridicate de umiditate (cantitate relativă de +65%) sunt cele mai prielnice pentru creșterea sporilor de mucegai.

Umezeala excesivă poate apărea atât din cauza lucrărilor semnificative de renovare a locuinței, cât și din pricina unor activități banale.

Exemple de activități ce favorizează apariția mucegaiului:

 • tencuit, zugrăvit, montat gresie sau faianță;
 • duș, gătit, călcat;
 • respirat (între 0,35-0,45 l /zi de om).

Ventilația insuficientă și încălzirea neuniformă

Schimbările bruște de temperatură fără o ventilație corespunzătoare și fără eliminarea umezelii din aer supun locuința la riscuri de dezvoltare a igrasiei și mucegaiului. Pe perioada anotimpurilor reci, ferestrele nu sunt deschise la fel de frecvent, așadar riscurile cresc considerabil. Totodată, dacă temperatura din interior este sub 20°C, suprafețele interioare: pereţii, geamurile și în special colțurile geamurilor sunt mai reci decât ar trebui.

Soluții împotriva mucegaiului

Există metode eficiente pentru îndepărtarea mucegaiului nedorit, precum tratamentele spray, care se aplică ușor și acționează rapid. Pe termen lung însă, prevenția atât prin mijloace tradiționale, cât și moderne, este soluția ideală.

 • aerisirea corectă (minimum 1-2 etape de 5-10 minute zilnic);
 • evitarea uscării rufelor la interior;
 • identificarea și eliminarea surselor de umezeală abundentă – de la țevi sparte, mici găuri în acoperiș sau defecțiuni ale robinetelor, repararea lor cât mai rapidă e deosebit de importantă;
 • gestionarea luminii naturale din casă – lumina soarelui luptă eficient împotriva mucegaiului, însă și lumina electrică poate fi de folos. În baie, de exemplu, este recomandată aprinderea luminii timp de 2-3 minute după duș;
 • folosirea aspiratorului și ștergerea prafului – curățenia săptămânală crește șansele eliminării microsporilor de mucegai;
 • folosirea unei hote în timpul gătitului – aceasta elimină atât mirosurile, cât și umezeala din bucătărie.

Instalarea unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură

Una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a condensului și implicit, a mucegaiului, este un recuperator de căldură cu dublu flux. Acesta aduce permanent aer proaspăt în interior și scoate aerul viciat la exterior, iar canalele prin care trec curenții de aer sunt separate. Astfel, menține temperatura ideală și ventilează încăperea eficient, fără a fi necesară deschiderea ferestrei.

Recuperatorul de căldură Climtec

Recuperatorul rezolvă complet problema umidității excesive din locuință, atât prin ventilarea propice, cât și prin conservarea căldurii preexistente. Acesta lucrează în tandem cu sistemul de încălzire în anotimpurile friguroase, iar pe timp de vară, cu aerul condiționat. Schimbul de aer care se realizează permanent asigură un climat interior cu aport adecvat de oxigen, eliminând excesul de dioxid de carbon. Mai mult, procesele de împrospătare a aerului și de recuperare a căldurii cresc eficiența energetică a casei, ajutând la diminuarea costurilor lunare la electricitate.

Află mai multe, accesând catalogul Climtec.

Distribuie această postare: